Sze 26

Ez aztán a két remek opció! :-D

2176 - 1490

12 comments

Skip to comment form

  • hszilard76 on 2015.09.30 at 08:13:19
  • Válasz

  Állj. Ez egy nagyon hosszú sztori a bibliában, nem lehet egy mondattal elintézni. Az egész történet benne van a szórakozató bibliában, ahogyan a “rendes” bibliában is. Ráadásul a gonosz lélek többször is jön. Az általad kiragadott fenti mondatból pedig egyáltalán nem derül ki, hogy miért kell azt a szerencsétlen királyt “megszállottá” tenni. (Ja igen, mint kiderül azért, mert az istennel szemben benne még van valami kis jó? Ha jól emlékszem, meg kellene ölni valami népet szamarastul, gyerekestül, asszonyostul mindenestül, de valakiknek megkegyelmez Saul, ami nem tetszik az istennek.) Rég olvastam, nézd el nekem, ha nem pontos, amit írok.
  Jób története… hát az is gáz. Ne menjünk bele…

   • oreganyad on 2015.09.30 at 11:17:54
   • Válasz

   No igen, erről van szó. De mi a magyarázata annak, hogy előszeretettel kiragadnak belőle egy részletet és azt lobogtatják. Laikus közönség meg bedől ennek, és nem veszi a fáradságot arra, hogy maga járjon utána -- igaz -e, és úgy van -e.
   Saulnak és népének adott Isten egy parancsot. Ők ezt csak a saját érdekeik mentén hajtották végre, nem a könyörületességük okán. Mert akkor végképp ellene álltak volna Isten parancsának. No ennek meglett a következménye. Folyamatosan és mindég. Hol itt a baj?
   Az főkét érdekesebb, ha azt vizsgáljuk, mindezek a hasonló sztorik miért vannak benne a könyvben. Itt most nem a kánonra gondolok, hogy csak azért mert Isten szólott… Ezeket a sztorikat Zsidók jegyezték le, nem épp kedvező magukra nézve a tartalmuk. De mégis itt olvashatjuk…
   Amit kiragadtam, észrevettem, hogy így nem teljes, ezért tettem hozzá, hogy minimum ez miatt honnan érdemes olvasni. Szóval a leírás szerint szó sem volt valójában kegyelemről Saul és népe esetében, hanem inkább haszonról. Az meg nem egészen fér össze.
   Ezért ha alulról felfelé nézvést jogos lehet a kritika. De Isten részéről biztos van jó magyarázat, és ha elmagyarázná akkor meg is értenénk.

  • hszilard76 on 2015.09.28 at 18:54:42
  • Válasz

  Nem Dawkins, Szórakoztató biblia! Azt olvastam. Sőt, jobbat mondok, én is vallásos voltam régen, de mára belátom, hogy nagy tévedés volt. Bizony mondom néked, heti sok órában tanulmányoztam a bibliát…
  Javaslom, olvasd el a Szórakoztató bibliát. Nagyon kellemes mű. De még azt sem kell, van egy honlap, ahol felsorolják a bibliában lévő ellentmondásokat. Google-ben rátalálsz. Csak olvass, nézz utána, amiket mondtam, és rájössz: A-tól Z-ig marhaság a biblia. Tényleg, ha van isten, miért ír rossz, értelmetlen, ellentmondásos bibliát?
  Jó, jó. Mondtam én ezt már vallásos embernek. Általában nem érdekli őket a biblia kritikája…

  • oreganyad on 2015.09.26 at 08:23:27
  • Válasz

  Ez meg súlyos kijelentés. De furcsa is, mert ateistáknak bajuk van a szabad akarattal, ha van azért, ha nincs akkor azért.
  Egy nemlétezőnek kikiáltott Isten Imádatával is bajuk van, mert nem ismerik, és nem tudják, hogy mit tett. Pedig ha ismernék és tudnák, akkor az imádat kézenfekvő.
  Mellette azzal is bajuk van, hogy oly rendes az Isten, hogy biztosít helyet és lehetőséget azoknak, akik nem akarnak Vele élni. Azoknak meg főleg vacak lenne az élet, ha hitetlenségük -- gyűlöletük tárgyával -- személyével, kifigurázott kigúnyolt hívők tömkelegével kellene együtt élni.
  Vagy a helyzet az, hogy kellene minden szép és jó, meg áldás és bőség, csak az nem kell, Aki ezt rendelkezésre bocsájtja mint egy forrás.
  Akik, elutasítják Ők, azt is elutasítják, ami Belőle fakad. Így a pokol tényleg szar hely lesz, főleg azoknak kik szeretik az Istent. Akik nem, azok meg majd megláthatják, hátha még tetszeni fog. Így akarták.
  Mellette én is idéznék: ” Egy ember életében két fontos nap van, az első mikor megszületik. A második, mikor rájön, hogy miért született meg.
  Mark Twain, neki tulajdonítják ezt a gondolatot. Bár nem volt vallásos ember, sőt a kereszténységet sem szerette, de nem volt rosszban Jézussal. Jézus, szintén nem mondható vallásosnak, sőt kifejezetten ‘odavert az akkori papságnak -farizeusoknak.

   • hszilard76 on 2015.09.28 at 09:22:13
   • Válasz

   Volna egy egyszerű kérdésem: olvastad már valaha a bibliát? Tudniillik a bibliából nem az derül ki, hogy az isten jóságos, kedves, humoros stb. Ellenben kiderül, hogy gyilkos, gonosz, buta, korlátolt, utálja a nőket, a szamarakat (!), meg persze úgy minden más élőlényt is, szereti a rabszolgaságot stb. Én nem szeretnék egy ilyen “lénnyel” együttélni. Neked sok sikert hozzá!

    • oreganyad on 2015.09.28 at 15:18:46

    Ebből amit írsz, az derül ki, hogy te nem olvastad, vagy pedig igen rosszul értelmezted. Mellette, meg nem az lesz, illetve van amit szeretnél, hanem amit a valóság meghatároz. Van isten, régebbi időkben a törvényeit de jobban az ítéleteit, ígéreteit drasztikusan megtartotta. Voltak népek mellyel ebből a nézőpontból vizsgálva csúnyán elbánt. Nem volt oka rá? Nem adott a figyelmeztetései után elég időt a változásra? Leszarták már akkor is. Még a saját, egy összetett feladatra kiválasztott népe is. Őket is regulázta jócskán. Vagy amit ígért ne tartsa meg? Vagy ne legyen igazságos? Megpróbálhatod elválasztani az Ó és az Újszövetség Istenét egymástól, de elmondom, nem fog menni. Pedig protestáns körökben van tá igény és törekvés is. De attól még ez sem változik. Ószövetségben bemutatta a törvényeit, és megmutatta, hogy nincs nép és ember akik a legalapvetőbb szinten meg tudnának felelni ennek. Azokat a népeket, akiket utolért az ítélete, sokáig türelemmel tűrte, azok a népek a prófétáikat megölték, és leszarták a figyelmeztetéseket. Törvény kora elmúlt. Csak egy maradt, ami mindent visz: Szeretet törvénye. És Isten eljött személyesen és megmutatta ki Ő. Megismerheti mindenki a mai napig is. Elhozta a halálával a Kegyelem korát, ami szintén csak egy darabig fog tartani. S aki nem él a kegyelmével, annak jön az ítélet.
    Mondhatod erre, hogy lószar. Ez a vélemény nem fogja megmásítani a eljövendő valóságot ugye sejted. Illetve csak a sajátodét, mert ezzel válaszolsz Isten kérdésére. Úgy lesz, ahogy döntesz.
    Az amit felsorolsz jelzőket: … ezeket Dawkins is felsorolta, benne biztos lehetsz, hogy nem olvasta, Ő is csak valaki véleményét visszhangozza. Sajnálatos módon kell a megfelelő nézőpont, és hozzáállás ahhoz, hogy megértsd azt amit régebben Isten tett. Ha ez nincs meg, akkor felesleges olvasnod, mert sose érted meg. Ez csak akarat kérdése, az a baj, hogy ennek a lehetőségét, megöldökölte a világ az emberekben. Ehhez meg sajnos a hívőknek is van köze.

   • hszilard76 on 2015.09.28 at 18:55:30
   • Válasz

   Nem Dawkins, Szórakoztató biblia! Azt olvastam. Sőt, jobbat mondok, én is vallásos voltam régen, de mára belátom, hogy nagy tévedés volt. Bizony mondom néked, heti sok órában tanulmányoztam a bibliát…
   Javaslom, olvasd el a Szórakoztató bibliát. Nagyon kellemes mű. De még azt sem kell, van egy honlap, ahol felsorolják a bibliában lévő ellentmondásokat. Google-ben rátalálsz. Csak olvass, nézz utána, amiket mondtam, és rájössz: A-tól Z-ig marhaság a biblia. Tényleg, ha van isten, miért ír rossz, értelmetlen, ellentmondásos bibliát?
   Jó, jó. Mondtam én ezt már vallásos embernek. Általában nem érdekli őket a biblia kritikája…

    • oreganyad on 2015.09.28 at 19:54:38

    Elolvasom. De jobb szeretem az eredetit. Mert hülyeséget írhatnék én is.
    Ellentmondásokkal kapcsolatban kérdem, a rá felhozott válaszokat olvastad -e? Mert ismerem őket, és a válaszokat is. Pedig igen is érdekel, sőt a Többieket is. Mert keressük és szeretjük az Igazságot. Ha akad valami új, sőt hiteles cáfolat, vagy bármi lényeges, azon szívesen tornázunk. Mert ez létkérdés, ha kiderül, hogy síva, vagy allah vagy úfó-k a górék, akkor nem szeretnénk bakot lőni.
    Minden kérdésre van válasz, és jó válasz is van. Sajnos kevés az a hívő aki veszi a fáradságot figyel.
    Nos visszatérve Leo Taxil írására -könyvére, szerinted kinek hinne bárki is? Istennek ? Vagy Taxil úrnak. Én az előbbire szavaznék.
    Az egész lényegi kérdése, hogy Isten létezik -e? Van -e szava hozzánk ami bizonyíthatóan emberfeletti üzenet -e? Mert van ilyen. És bár emberek jegyezték le, de nem emberi elme üzenete. Ebben meg mindenkinek fontos a bizonyosság, hívőnek és nem hívőnek is.
    Mert tedd fel a kérdést, ha bizonyosan találkoznál Isten neked szóló szavával, hallgatnál -e rá? Érdekelne-e?

    • oreganyad on 2015.09.28 at 19:55:31

    Igen, akkor Dawkins is ezt olvasta az eredeti helyett.

   • hszilard76 on 2015.09.29 at 20:07:50
   • Válasz

   A Szórakoztató biblia a biblia eredeti szövegét kritizálja. Az írója patikamérlegre teszi a mondatokat, és elmondja a véleményét róluk. Sokszor én sem hittem el, hogy némely mondat tényleg benne van a bibliában. Lapozgattam is serényen a Károli fordítást. Mit ad isten, benne volt minden. Az a kedvenc részem, amikor Saul királyra személyesen a jóisten, küld egy gonosz szellemet, mert a király nem gonosz. Ettől persze gonosz lesz, és az isten el is látja a baját neki! Szuper történet! És ettől a “lénytől” várnak jobb életet egyesek! Basszus, még jó hogy nincs isten!

    • oreganyad on 2015.09.29 at 21:36:11

    Erre gondolsz? :
    1Sám.16.14-15 „És az Úrnak lelke eltávozék Saultól, és gonosz lélek kezdé gyötörni őt, mely az Úrtól küldetett. És mondának Saul szolgái néki: Ímé most az Istentől küldött gonosz lélek gyötör téged!”
    Ettől vannak sokkal vadabb dolgok is benne. Ott Jób könyve, az meredekebb ettől, szerintem.
    Nem a vélemények fogják eldönteni, hogy van Isten -e vagy sincs. Nos, nem szeretem kritizálni az embereket, de ha véleményt hallok -- olvasok, mint a könyved írója is súlyosan véleményez dolgokat, akár joggal vagy jog nélkül…, mindig megnézem Kicsoda is írja -mondja ezt. Nos, a gúnyos írásain kívül az írónak nincs büszkélkedni valója. Nekünk, de bárkinek nem hiszem, hogy találsz követni-valót nála.
    Persze bárkinek lehet ilyen vagy rosszabb véleménye, de ez a ténytől még messze esik. Így nem mérvadó.

    • oreganyad on 2015.09.29 at 21:46:04

    Az alábbihoz, amit idéztem, olvasd 1Sám.15.10 től. Érthetővé válik, mit-miért tett vele az Isten. Csak ez nem illett bele a Szór.bibliába…

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..