okt 10

A dogmák elfogadása egyet jelent az új ismeretek tételes elutasításával.

2221 - 512

1 comment

    • oreganyad on 2015.10.10 at 12:42:12
    • Válasz

    A matematika, logika szabályai is dogmatikusak, így van ez a többi tapasztalt, dolgokkal is. Vannak még a régebben és nem közvetlenül tapasztalt dolgok, amiknek az esetleges változását, megváltozását nem támasztja alá semmi. Ezért nincs is ok arra, hogy másképp vélekedjünk -- következtessünk róla egyszerűen.
    Nos, eddig senki és semmi nem szolgáltatott olyat, amitől meg kellene változtatni pár dogmatikus dolgot. Mellette esély is igen kicsi rá, hogy földi erő, vagy emberi tudomány, kifog a metafizikain. Inkább fordítva esélyes a dolog.
    Az alázat az: ha az ember meghajlik -- elfogadja az igazságot, …. Aki nyíltan szemléli az univerzumot, de nem is kell oly messzire nézni, elég csak az élőket -- életet, az nem utasíthatja el, a Véletlen és a embertelen mértékű Idő javára, az ebben látható csodákat. Aki ezt teszi, az szűklátókörű, és messze nem alázatos. Sagan is inkább hisz bármiben, csak Istenben ne kelljen.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..