jan 25

A karma ezen kívül a leggusztustalanabb áldozathibáztató ideológia, amit az emberiség valaha kitalált.

2605 - 1445

5 comments

Skip to comment form

 1. A karma törvénye a “cselekedeteink visszahatásának törvénye”. Nem büntető, de nem is jutalmazóeszköz. Ugyanolyan törvény mint a “szemet szemért” vagy a szeretet törvénye. Nem hit kérdése. Mint a fizika egyéb (pl. gravitáció) törvénye sem. Működik, akár hiszek benne, akár nem. Persze, ha nem tudatosan szemlélem, gondolhatom babonának, mágikus erőnek is. Meg kell egyszer tapasztalni a működését és utána már könnyebben megfigyelhető. Bizonyos, kisebb horderejű cselekedeteinknek visszahatását már viszonylag rövid idő (hetek, napok, órák) elteltével is megtapasztalja az, ki tudatosan él és néz.

   • oreganyad on 2016.01.25 at 17:57:28
   • Válasz

   Ugyanarról a dologról (élet), két egymásnak ellentmondó állítás, egyszerre nem lehet igaz. Vagy mindkét állítás hamis, vagy csak az egyik igaz.
   Csak gondold végig a karma törvényét, és rájössz, hogyha igaz lenne, akkor senkinek semmi esélye nem lehet. És törvény sem lehet, mert jobbára a törvényeken um. felülemelkedni nem lehet. A karma nem bocsájt meg, Én igen. Ezért mondhatnónk, hogy Én e törvény fölé emelkedtem. És kár hasonlatként idekeverni a természeti törvényekkel való hasonlóságot, egy természet feletti jellemzővel. Mint a szeretet.

   • Yakovlev on 2017.05.01 at 12:47:39
   • Válasz

   Ez igaz, a rossz tettek visszahathatnak a rossz emberekre. De ezt egyszerűen csak úgy nevezném, hogy “ok-okozati összefüggés”, nem pedig karma. Például, ha szemét vagy az emberekkel, előbb-utóbb kiközösítenek és magadra maradsz. Nincs ebben semmi mágikus vagy isteni dolog. Valaki lop? Előbb-utóbb rajtakapják, és utána nehezen fog tudni boldogulni az életben. Mert nyilván te sem bíznál meg egy tolvajban. És lehetne sorolni a példákat sokáig. Nem karma van, hanem ok-okozati összefüggés.

  1. Pontosan srácok 🙂
   Én csak úgy nevezem következmény…

   Höhö… törvény szerűség xd

   • H. Attila on 2018.07.31 at 11:36:21
   • Válasz

   “Ugyanolyan törvény mint a “szemet szemért” vagy a szeretet törvénye. Nem hit kérdése. Mint a fizika egyéb (pl. gravitáció) törvénye sem.”

   Nem így van!
   A fizika törvényeinek semmi közük afféle állítólagos “törvényekhez”, mint hogy szemet szemért. (Pláne a szeretet törvénye, ami csak egy költői locsogás.) Ez utóbbiak egyáltalán nem törvények, hanem puszta (esetleges, történeti) szokások. Szimpátia vagy ellenszenv kérdése, hogy hogyan viszonyul hozzá valaki. (Ellentétben a fizikai törvényekkel, melyeknek az érvényessége nem ízlés dolga.)

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..